Voorafgaand

Iedere karateka groet alvorens de dojo te betreden.
Iedere karateka groet als eerste de sensei('s) bij het betreden van de dojo, daarna de sempai('s)
Iedere karateka zorgt dat hij zich met aangepast schoeisel naar en van de dojo begeeft. (niet met blote voeten in en uit de dojo)
Iedere karateka zorgt voor orde in de kleedkamers en dojo (shoeisel, jassen, boekjes enz. in de kast.)
Iedere karateka groet alvorens de dojo te verlaten.
Iedere karateka die te laat is wacht in seiza aan de rand van de dojo en wacht op een teken van de Sensei.
Iedere karateka zorgt ervoor dat hij verzorgd, zonder juwelen, met korte nagels zowel tenen als vingers de dojo betreedt.
Voor en na de les wordt een groetceremonie gehouden. Er zijn 2 manieren om deze te doen. Staande groet (Ki Ritsu Rei) ofwel zittende groet (Zarei). Elke groetceremonie wordt geleid door de hoogste Sensei of Sempai in rang na de lesgever. (De lesgever kan ook een sempai zijn) . (De benamingen die door de ceremonieleider gebruikt worden staan in het rood.)

Zarei voor de les begint

*Moto No Ichi : Op je plaats, d.w.z. van rechts naar links wordt plaatsgenomen met het aangezicht naar de voorzijde van de dojo, waarbij op de voorste rij evenveel leerlingen links als rechts van de lesgever staan. De volgorde wordt gerespecteerd naarmate de graden. Hoogste in graad staat rechts voor en er wordt telkens links bijgeschoven. De leerlingen op de voorste rij zijn verantwoordelijk voor het vlotte verloop van de rijen achter hun.
Wanneer de Sensei naar de Shomen gericht staat, zelfde richting als de leerlingen, roept de sempai.
*Ki O Tsuke : Sta fier en recht; Let op! Stand Musubi Dachi armen en handen gestrekt naast het lichaam.
*Seiza : Geknielde zit, lichaam mooi recht en handen in de liezen
*Mokuso : Ogen dicht, Meditatie, het tot rust komen.
*Mokuso Yame : Ogen open, Einde van de meditatie!
*Shomen ni Rei : Groet de voorzijde van de Dojo. Plaats eerst je linkerhand en daarna je rechterhand voor je op de tatami, waarbij je een driehoek maakt met je duimen en wijsvingers. De duimen zijn de basis, vervolgens groeten en daarna je rechterhand en dan je linkerhand terug in de liezen plaatsen.
*Shinden ni Rei : (groet het altaar) kan alleen als er zich een altaar in de dojo bevindt en dan valt shomen ni Rei weg, maar het groeten blijft hetzelfde.
*Sensei ni Rei : Bij Sensei ni draait de Sensei zich naar de leerlingen toe, pas daarna draaien de leerlingen zich naar de Sensei toe. Bij Rei de Sensei groeten en roept men Onegai Shimasu (Wilt u mij van dienst zijn; leer mij a.u.b.).Je blijft wachten op een teken (Ki Ritsu) van de Sensei om de training te beginnen.

 B. Zarei einde van de les

Aan het einde van de les volgt een zelfde ceremonie met dit verschil. Vanaf
*Sensei ni Rei : Bij Sensei ni draait de leraar zich naar de leerlingen toe, vanaf dan draaien de leerlingen zich naar de leraar toe. Bij Rei de leraar groeten en roept men Arigato Gozaimasta (dank U wel)
*Otogai ni Rei : (Groet aan elkaar) d.w.z. draaien per twee naar elkaar toe degene zonder partner blijft zitten richting Sensei en iedereen groet elkaar met Arigato Gozaimasta.
*Shomen : iedereen draait zich naar de Shomen uitgezondert de Sensei. Je blijft wachten op een teken (Ki Ritsu) van de Sensei en kan je de dojo verlaten .

OGKK LINKS

NUTTIGE LINKS

VERTALEN

DOJO KUN

Hitotsu : Wees nederig en beleefd
Hitotsu : Train voortdurend uw fysieke sterkte
Hitotsu : U kunt het ver brengen blijf zoeken
Hitotsu : Blijf kalm maar wees toch snel
Hitotsu : Verzorg uw gezondheid
Hitotsu : Leef een regelmatig leven
Hitotsu : Wees niet te fier noch te bescheiden
Hitotsu : Train met volharding en geduld

 

 

 

Met dank aan onze sponsors

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Photo copyright retained by photo owners, all other content © Goju-Ryu Hasselt 2023