Karateclub Goju-Ryu Hasselt 

Karate betekent in het Japans letterlijk lege hand, dat wil zeggen, zonder wapens. Het is een verzamelnaam voor al de ongewapende vechtkunsten die oorspronkelijk afkomstig zijn van het Japanse eiland Okinawa. Er besstaan veel vormen en stromingen van karate, met hun eigen opvattingen en methoden. Velen daarvan zijn modern en Westers georienteerd, met de nadruk op sport en competitie, net zoals in bijvoorbeeld schermen en boksen.
Het goju-Ryu is echter één van de weinige authentieke stijlen, waarin de klassieke Okinawaanse vorm van karate behouden is gebleven. Het is in de eerste plaats een praktisch systeem voor zelfverdediging, en een weg tot lichamelijke ontwikkeling en geestelijke ontplooiing.

 Karate is op Okinawa ontstaan uit twee verschillende bronnen. De eerste werd gevormd door de eeuwenoude maar zeer praktische inheemse methoden van zelverdediging, waarbij de nadruk lag op het gebruik van de vuisten. de tweede is het Chu'an Fa, de verfijnde Chineze vechtkunsten, tegenwoordig vaak aangeduid als Kung Fu. Aan het begin van de vorige eeuw creëerde Chojun Miyagi hieruit een eigen systeem. Hij noemde dit Goju-Ryu. GO staat voor hard en extern gericht, JU staat voor zacht (meegevend) en intern gericht. RYU betekent stroming of school. Goju-Ryu is dus te interpreteren als de methode van hard en zacht.

Deze twee tegengestelde elementen, hard en zacht, vullen elkaar aan in een uniek, uitgebalanceerd systeem van zelfverdediging. Daarin is plaats voor krachtige, harde maar uiterst effectieve verdedigingen, maar ook voor ontwijkende, vloeiende technieken die de kracht van de tegenstreveer tegen hem keren, en voor technieken gebaseerd op een diepgaande kennis van kwetsbare fysiologishe en energetische punten op het lichaam (Het zogenaamde Kyushu Jutsu). Daarnaast wordt het Goju-Ryu karate gekenmerkt door een systeem van lichaam en ademhalingsoefeningen voor het verkrijgen van een sterk, gezond lichaam en geestelijke kwaliteiten als mentale krachtn concentratie vermogenn rust en energie.

Goju-ryu karate is niet iets dat met een paar lessen te leren valt en is niet voor iedereen weggelegd. Het vraagt om een langdurige en serieuze investering van tijd en energie, en de nodige zelfdiscipline. Wie dat kan opbrengen zal er echter ook heel veel voor terug krijgen.

OGKK LINKS

OGKKB

OGKKE

OGKK
––––––––––––––––

NUTTIGE LINKS

DOJO KUN

Hitotsu : Wees nederig en beleefd

Hitotsu : Train voortdurend uw fysieke sterkte

Hitotsu : U kunt het ver brengen blijf zoeken

Hitotsu : Blijf kalm maar wees toch snel

Hitotsu : Verzorg uw gezondheid

Hitotsu : Leef een regelmatig leven

Hitotsu : Wees niet te fier noch te bescheiden

Hitotsu : Train met volharding en geduld