Inleiding

Het is niet overdreven om te zeggen dat Japan bekend staat als het nummer 1 van de wereld met warmwaterbronnen.
Er zijn 2.983 Onsen (hete lente) steden en er zijn 27.297 hete lente locaties in heel Japan.
Er is een beschrijving over warmwaterbronnen in het oudste geschiedenisboek van Japan, ‘Kojiki’, dat werd samengesteld in 700 na Christus. Hieruit kunnen we zien dat de warmwaterbroncultuur al lang bij Japanners leeft. Hun ontspannende warme wateren zijn doordrenkt van traditie en onsen zijn een must-do wanneer u het Land van de rijzende zon bezoekt. Maar hoe precies om een bad in Japanse stijl te nemen? Hier enkele tips om ervan te genieten! Lees mee en betreed de wereld van ontspannende, rustgevende wateren!

In de lange geschiedenis van Onsen is de Japanse hot spring-cultuur veranderd, en in die cultuur zijn er manieren en etiquette die mensen volgen om te proberen geen problemen te veroorzaken voor andere hot spring-gebruikers.

Laten we eens kijken naar de manieren en etiquette van het gebruik van warmwaterbronnen in Japan.

Wat is een onsen? Wat is het verschil tussen 'onsen' en ‘sento'?

Letterlijk betekent onsen "hete lente". In feite zijn dit natuurlijke warmwaterbaden die rijk zijn aan heilzame mineralen.
Onsen zijn er in vele soorten, twee populaire zijn roten-buro (露天風呂, buitenbaden) en noten-buro (野天風呂, binnenbaden).

Een sento een openbaar warm bad, maar niet gehecht aan een natuurlijke bron. Onder de sento zijn er ook de zogenaamde 'super sento', die doorgaans eleganter zijn en die een verscheidenheid aan sauna's, baden en andere diensten bieden.


Onsen

Sento

Japan Daily - Artikel waarbij deze afbeelding hoort

Verboden toegang voor....

… Mensen met tatoeages
Als je een tatoeage hebt is het goed om (bij het reserveren) na vragen of je naar binnen mag. Tatoeages in Japan worden namelijk nog vaak geassocieerd met Yakuza (de Japanse maffia), en andere personen die over het algemeen als asociaal en gevaarlijk worden beschouwd. Het komt dan ook regelmatig voor dat mensen met tatoeages geweigerd worden.

Wanneer je als toerist een onsen in wilt gaan wordt er soms wat soepeler omgegaan met je lichamelijke versiersels maar kijk niet vreemd op als je de toegang geweigerd wordt, of als je gevraagd wordt je tatoeage (indien het een kleine is) af te plakken. Sommige onsen bieden hiervoor speciale pleisters aan die je ter plekke kunt kopen. Maar vraag het altijd na om teleurstelling te voorkomen!

En probeer ook niet stiekem te doen, grote kans dat je alsnog gevraagd wordt te vertrekken en dan komt er weer een hoop gedoe bij kijken.
Wil je garantie dat je kunt genieten van een onsen ook al heb je een tatoeage? Boek dan een privé onsen. Dit zijn vaak kleine baden, helemaal afgesloten voor de rest van de bezoekers, die je voor een x-aantal uur kunt afhuren. Je hebt deze dan helemaal voor jezelf en hier zijn tatoeages vaak geen enkel probleem. Ze zijn echter wel wat duurder.

…. Mensen die menstrueren
Komt die vervelende menstruatie je lastig vallen tijdens je vakantie in Japan? Dan heb je dubbel pech als het op een onsen bezoek aankomt. Je mag dan namelijk onder geen beding gebruik maken van de faciliteiten, ook niet wanneer je een tampon gebruikt. Vanuit hygiënisch oogpunt en als respect naar de mede-bezoekers is het absoluut ‘not done’ om tijdens je menstruatie een bezoek te brengen. Voorkom gênante en vervelende situaties door je hier gewoon aan te houden.
Overigens is zwanger een onsen betreden geen enkel probleem, al is het dan wel extra belangrijk dat je niet te lang in het water blijft liggen en je lichamelijke conditie/gevoel goed in de gaten houdt.

De onsen binnen gaan!

Val jij netjes binnen de regels van de onsen? Dan kun je deze betreden en begint het echte werk. 

Onsens zijn razend populair in Japan, zowel bij de toeristen als bij de locals. Maar je springt niet zomaar met je meest sierlijke bommetje in het water. Zou een slecht idee zijn ook, zeer heet dat water,  er komt eerst nog wat voorbereiding bij kijken.

De kleedkamer in....

Ten eerste is het van belang dat je de juiste ruimte binnen gaat. Sommige onsen scheiden de mannen en de vrouwen, anderen hebben gemengde baden, weer anderen bieden meerdere varianten. Zorg dan ook dat je de juiste ruimte binnen loopt. Niet altijd even makkelijk want soms staat het in sierlijk kanji aangegeven. Bij twijfel, even vragen, afkijken waar andere mensen heenlopen, of zo onopvallend mogelijk even een kijkje nemen of je de goede deur te pakken hebt voor je zelfverzekerd naar binnen stapt.

blauw Man (Otoko) Rood Vrouw (Onna)

Helemaal naakt

Eenmaal bij de juiste kleedkamer kleed je je geheel uit en berg je je kleding op. Vaak zijn er hier mandjes voor maar niet altijd kluisjes. Bedenk dan ook goed of je je waardevolle spullen mee wilt nemen. Alles moet je achterlaten, dus als je denkt te kunnen filmen of je telefoon bij de hand te houden? Helaas.

En wanneer we zeggen dat je alles moet achterlaten bedoelen we ook alles. Geen bikini’s, geen zwembroeken aan, je gaat poedeltje naakt verder. Het enige wat je mee mag nemen is een klein handdoekje, daar vertel ik je zo meer over.

Ook sieraden die mogelijk in het water kunnen komen moeten uit, aangezien sommige onsen die kunnen aantasten. 


Je helemaal schoonmaken

Je zou denken dat je in bad gaat om schoon te worden, maar baden in Japan wordt vooral gedaan ter ontspanning en het is dan ook de bedoeling dat je, voordat je het bad in gaat, al helemaal schoon bent.  Dit doe je met emmers water, en zeep terwijl je op een klein krukje zit.

Over het algemeen wast men zichzelf door eerst even nat te maken en daarna goed in te soppen. Je laat de kraan hierbij niet lopen, maar in plaats daarvan gebruik je deze alleen om je emmertje mee te vullen of je even kort af te spoelen. (Let er op dat je je buurman niet stoort)

Heb je lang haar? Dan ben je verplicht dit heel goed vast te binden op je hoofd zodat het nergens het water kan raken. Bij voorkeur was je je haar eerst uitgebreid voordat je het vast zet met een staart of knot.

 

Met de handdoek in de aanslag

Nu ben je er eindelijk klaar voor om de onsen te mogen betreden! Hiervoor ga je vaak eerst weer naar nog een aparte ruimte en mag je je gang gaan. Het kleine handdoekje wat je eerder hebt mee kunnen nemen kun je gebruiken om tijdens het lopen je edele delen wat bedekt te houden. Dit is echter niet nodig maar mag als je het prettig vindt.

De handdoek mag echter niet het water in! Veelal wordt deze opgevouwen en op het hoofd gelegd (heb je meteen een zweetdoekje) maar je mag hem ook aan de rand van het bad leggen. Valt je handdoek per ongeluk in het water? Wring deze dan NIET uit in het bad, maar altijd daarnaast.

 

Geen lawaai!!!

 

Een onsen is geen pretpark waar bommetjes of andere gillende toestanden geoorloofd zijn. Het zijn plekken voor rust en dus hoor je rekening te houden met de andere bezoekers. Gesprekken op normaal volume zijn absoluut toegestaan en ook de enkele lachbui is geen enkel probleem. Overigens wordt er hier met kinderen soepeler omgegaan en heb je daar soms wel wat “last” van. Stoor je je echt enorm aan kinderen? Dan kun je ook op zoek naar een adult-only onsen.

Na afloop

 

Na afloop kun je je, indien gewenst nog even afspoelen, droog je je af, trek je je kleding aan en vertrek je weer. Maar niet zonder nog een lekkere maaltijd! Want bij de meeste onsen vind je ook nog een restaurantje waar ze eten serveren. Vaak zijn dit gerechten gemaakt met streekproducten dus neem altijd even de tijd om te kijken wat er nog op de menu kaart staat.

 

 

 

OGKK LINKS

NUTTIGE LINKS

VERTALEN

nlenfrde

 

 

Photo copyright retained by photo owners, all other content © Goju-Ryu Hasselt 2020

Online