Miyamoto Musashi  宮本武蔵(1584-June 13 1645)

  Beschouwd als één van de grootste en beroemdste samurai aller tijden, is de reputatie van Miyamoto Musashi in de loop der jaren tot mythische proporties gegroeid, ondanks dat een groot deel van zijn leven een mysterie is gebleven. Veel van zijn 'leven' is verfraaid door schrijvers zoals Yoshikawa Eiji, wiens krantenreeks en latere boeken, getiteld Musashi, wereldwijd bestsellers werden. Over Miyamoto Musashi zijn films, televisieseries en zelfs strips geproduceerd.

   De ongeslagen zwaardvechter, meester van de strategie, kalligraaf, schilder, schrijver en vechtsporticoon, Miyamoto Musashi werd geboren tegen het einde van de oorlogvoerende staten. Hij nam deel aan een record van meer dan 60 gevechten en duels, creëerde zijn eigen unieke zwaardstijl en schreef één van de bekendste en breedste gelezen boeken over strategie, confrontatie en overwinning.

   Musashi werd geboren als Shinmen Musashi no Kami Fujiwara no Genshin, met de kindernamen Bennosuke of Takezo, in het dorp Miyamoto in Mimasaka, in de provincie Harima. Zijn moeder stierf kort nadat hij werd geboren, en hij werd opgevoed door zijn vader, Shinmen Munisai, een volleerd zwaardvechter en expert in de jitte, een stokvormig instrument met een uitstekende haak gebruikt voor het blokkeren, afbuigen en vangen van zwaarden.

Op jonge leeftijd werd Musashi gestuurd om bij zijn oom in een tempel te wonen, waar hij elementaire lees- en schrijfvaardigheden leerde. Volgens Musashi's Book Of Five Rings, de "Go Rin No Sho", en van de Hyoho Senshi Denki (Biografie van de Warrior Master) had Musashi zijn eerste duel op dertienjarige leeftijd. Zijn tegenstander was Arima Kihei, een zwervende zwaardvechter van de Shinto-Ryu-school. Musashi's oom probeerde het gevecht te stoppen vanwege de leeftijd van Musashi, maar momenten in de wedstrijd gooide Musashi Arima op de grond en sloeg hem met een houten staf. Arima Kihei stierf door bloed te braken. Musashi zou op 17-jarige leeftijd bij het leger van Ukita Hideie zijn gaan vechten voor de Toyotomi-loyalisten in de Slag van Sekigahara in oktober 1600. Na de strijd zou Musashi door Japan zijn gelopen om zijn vechtkunsten te perfectioneren, ontberingen en duels doorstaan in een poging om zichzelf te verbeteren. Zijn beroemde aanvallen omvatten duels met Kusarigama-beoefenaar Shishido Baiken.

De Yoshioka-clan

   Aangekomen in Kyoto vocht de 21of 22-jarige Musashi een reeks duels tegen de beroemde Yoshioka Clan, gerespecteerde instructeurs voor vier generaties van de Ashikaga Shogun en oprichters van de Yoshioka Style, een van de acht belangrijkste zwaardstijlen van kenjutsu gemaakt rond 1532 door Yoshioka Kempo.
   Het eerste duel was tegen Yoshioka Seijuro, toen hoofd van de familie en school van Yoshioka, en vond plaats op 8 maart 1604, buiten de Rendai-ji-tempel in Noord-Kyoto. Het moest worden uitgevochten met een bokuto (houten zwaard) met de winnaar verklaard door een enkele slag.

   Als onderdeel van zijn strategie kwam Musashi laat aan. Boos door dit gebrek aan respect verloor de overmoedige Seijuro zowel zijn geduld als zijn concentratie. In een oogwenk sloeg Musashi met zijn houten zwaard naar Seijuro en brak zijn linkerarm. Seijuro verloor het duel met een "niemand" en trok zich terug uit het samoeraienleven en werd monnik. Yoshioka Seijuro's broer, Denshichiro, werd toen het hoofd van de Yoshioka-clan. Denshichiro zou een nog betere zwaardvechter zijn geweest dan Seijuro, en dus om zijn broer te wreken en de familie-eer te herstellen, werd een ander duel geregeld. Het tweede gevecht vond plaats in de boeddhistische tempel Sanjusangen-do, in het district Higashiyama in Kyoto. Musashi, gewapend met een bokuto, kwam opnieuw laat aan, en opnieuw was de overwinnaar, die Denshichiro onmiddellijk doodde met een enkele slag tegen het hoofd.

   Dit maakte de trotse en prestigieuze Yoshioka-clan en hun volgelingen verder boos en beschaamd, die de volgende uitdaging uitriepen in naam van Yoshioka Matashichiro, de 12-jarige leider van de clan. De eer en reputatie van Yoshioka stonden op het spel, en dus zorgde de school ervoor dat het volgende duel werd uitgevochten onder de zich verspreidende pijnboom op de hellingen onder de Ichijo-Ji-tempel in het noorden van Kyoto.

De strijd om de spreidende den

  Deze keer arriveerde Musashi ruim van tevoren in het aangewezen gebied en wachtte ondergedoken. Het verbaasde hem niet de jonge Yoshioka-leider te vinden die gekleed was in een volledig harnas en omringd werd door een groot contingent vasthouders bewapend met zwaarden, bogen en luciferkanonnen. Musashi wachtte geduldig af terwijl de jongen zijn positie onder de grote pijnboom innam en zijn mannen de hinderlaag plaatsten.

  Musashi koos zijn timing goed en kwam midden in de Yoshioka-val tevoorschijn. Hij sneed de jongen snel af en beëindigde onmiddellijk de Yoshioka-school. Binnen enkele ogenblikken vielen de Yoshioka-discipelen over elkaar heen in een poging hun enige vijand neer te halen. In grote aantallen overtrof Musashi zich een weg uit de hinderlaag op een manier die ongezien was door de samoerai van die tijd. Hij hield zijn lange katana-zwaard in zijn rechterhand en het bijbehorende zwaard, de wakizashi, in zijn linkerhand en gebruikte beide zwaarden tegelijkertijd om zich een weg te banen uit de menigte Yoshioka.

  Het was een stijl gebaseerd op de leer van zijn vader met de Jitte, waarbij het korte zwaard werd gebruikt om het lemmet van de tegenstander te blokkeren, waardoor een beslissende snede kon worden gemaakt met het hoofdzwaard. Deze stijl stond bekend als Enmei Ryu, later de Nito-Ryu en Niten Ichi stijl van zwaardvechten.

Het Duel tussen Sasaki Kojiro en Miyamoto Musashi

   Het grootste duel van Musashi vond plaats in de ochtend van 13 april 1612 tegen Sasaki Kojiro. De twee aartsrivaal zwaardvechters, Musashi en Kojiro hadden afgesproken elkaar om 8.00 uur op het eiland te ontmoeten, maar Musashi arriveerde pas om iets na 10 uur.

  Terwijl hij naar het kleine eiland werd geroeid, zou Musashi een houten zwaard hebben gemaakt van een riem, met de bedoeling daarmee te vechten, in plaats van een echt zwaard. Toen zijn boot de kust naderde, sprong Musashi behendig in het kniediepte water en keek Kojiro aan.

   Het verhaal gaat dat Kojiro snauwde: "Je bent laat!" Zijn overmaatse zwaard trekt en boos de schede in het water werpt. "Je bent verloren, ..." antwoordde Musashi. "Waarom denk je dat?" Spuwde Kojiro dreigend vooruit. "Als je zou gaan winnen, heb je je schede later weer nodig", antwoordde Musashi kalm het water uit het strand op, zijn gesneden roeispaan achter zich houdend.

   Met een brul maakte Kojiro vermoedelijk de eerste zet en sloeg Musashi hem meteen neer. Het gerucht gaat dat toen Kojiro dood op de grond zakte, de hoofdband van Musashi wegviel, gesneden door Kojiro's bijna fatale snee, hoewel dit deel hoogstwaarschijnlijk een creatieve moderne toevoeging is aan het verhaal.

   Musashi boog toen voor de officiële getuigen, keerde terug naar zijn boot en werd weggeroeid. Er wordt aangenomen dat Musashi werd meegenomen naar een klein kasteel dat ooit aan de overkant van het kanaal stond en uitkijkde over de site van de Slag om Dan no Ura in 1185. Vanaf dat moment bleef Musashi door het land reizen en onderwees hij zijn stijl met twee zwaarden schermen, maar nooit meer een echt zwaard gebruiken in een gevecht, liever alleen een houten bokuto gebruiken.

De twee houten zwaarden

   Een van de twee houten zwaarden beweerde dat degene die Musashi tegen Sasaki Kojiro gebruikte in Ganryujima. Deze bevindt zich in Kyushu, de andere wordt bewaard in Nagoya.

   Musashi zou hebben deelgenomen aan de winter en zomer Seiges van Osaka, hoewel er weinig bewijs is aan welke kant hij diende, lijkt het alsof hij de Tokugawa diende. In 1615 hielp hij de Ogasawara-clan bij de ontwikkeling van het Akashi-kasteel en zijn tuinen. Vanaf circa 1621 zette Musashi zijn talenten in om de lay-out van de stad Himeji te ontwikkelen.

   Aan het einde van de jaren 1620 bezocht Musashi Nagoya (prefectuur Aichi) op ​​zoek naar werk bij de Owari Tokugawa-clan, ontmoeting en gevechten met Lord Tokugawa Yoshinao, die hem toestond om een ​​dojo op te richten die zijn Enmei Ryu onderwees in Nagoya, die duurde tot het midden van Meiji. In die eerste vier jaar hebben zo'n 3000 samurai van het kasteel van Nagoya lessen gevolgd in de dojo van Musashi. Musashi verhuisde vervolgens naar Kokura (Kitakyushu) waar hij de Ogasawara-clan diende en de eerste actie zag in de Shimabara-rebellie, waarbij hij gewond raakte door een rots gegooid door de vijand.

Reigando grot in Kumamoto

   Hij zou later in dienst worden genomen door de Hosokawa-clan van Kumamoto Castle, waar hij zijn laatste jaren doorbracht als zwaardinstructeur en adviseur van de clan. In 1543, die leed aan vermoedelijke neuralgie of ischias, trok hij zich terug in de Reigando, een grot buiten Kumamoto, en schreef zijn verhandeling over strategie bekend als de Go-Rin-no-Sho, of het Book Of Five Rings.

 

Het graf van Musashi in Kumamoto, Kyushu

   Musashi zou onrein en onverzorgd zijn geweest. Dit was een karaktermoord, en waarschijnlijk vanwege een verkleuring van de huid als gevolg van een vorm van eczeem. Dit zelfde probleem kan wel eens de oorzaak zijn geweest van het gerucht dat hij nooit gebaad heeft om ongewapend betrapt te worden. Hoewel dit mogelijk is (zie Minamoto Yoshitomo), is het ongeloofwaardig als een krijger die onverzorgd is geweest, vooral als hij in het gezelschap van een aantal daimyo en aristocraten zou zijn.

   Zijn vermogen om gelijktijdig met twee zwaarden te vechten en ook in staat te zijn geweest om met beide handen te schrijven en te schilderen (een hangende rol in een tempel in Nagoya wordt door Musashi geschreven met twee borstels, een in elke hand, op tegelijkertijd.) doet me geloven dat hij ook zeer ambidexter was.


Musashi Budokan : gelegen te Mimasaka City noordoosten van Okayama Prefecture.

 

 

Miyamoto Musashi blijft een inspiratie voor velen over de hele wereld.

OGKK LINKS

NUTTIGE LINKS

VERTALEN

nlenfrde

 

 

Photo copyright retained by photo owners, all other content © Goju-Ryu Hasselt 2020