五街道   Go-kaidō

go is vijf. 街道 kaidō wordt meestal vertaald als 'snelweg', maar je zou het een weg, een grote verkeersader of wat dan ook kunnen noemen. Het woord zelf bestaat uit twee karakters; kai / gai heeft meerdere leeswijzes en betekenissen, maar verwijst meestal naar een weg of stad / gebied. dō betekent letterlijk 'weg' of ‘manier’. Een 街道 kaidō klinkt veel belangrijker dan de dō / michi of dōri, die beide 'straat' in de lokale zin betekenen. Dit wordt geïllustreerd door het taaleigen Japans  街道 を 歩 む kaidō wo ayumu "om hogerop te komen" - de letterlijke betekenis is de hoofdweg nemen in plaats van een waardeloze zijstraat.

Er waren veel "geweldige wegen" in het oude Japan. De 5 waar we het hier over hebben zijn beëindigd / gestart in Edo. De overheersing van deze routes is dus een erfenis van de Edo-periode a. Als je naar eerdere tijdperken in de Japanse geschiedenis kijkt, vind je andere belangrijke wegen, waarvan de meeste hebben geleid tot Kyōto / Nara.

The Highway

Op de bovenstaande kaart zijn de grijze lijnen de Nakasendo-snelweg, de Tokaido-snelweg in het rood en de Koshu-kaido of Koshu-snelweg in het oranje. De Naksendo ligt het verst naar het noorden en loopt van Kyoto in het westen tot Edo (modern Tokyo) in het oosten. De Tokaido doet hetzelfde, maar volgt het grootste deel van de Pacifische kust. De Tokaido en Nakasendo volgden dezelfde route van Kyoto tot Kusatsu, de negende poststad ten oosten van Kyoto. De Koshu-kaido vertakt zich van de Nakasendo in de post-stad Suwa en voegt zich weer bij de Nakasendo in Edo. Alle drie de snelwegen eindigen in het oosten bij Nihonbashi in wat het centrum van Edo was.
De andere twee hoofdwegen van de Edo-periode, de snelweg Nikko-kaido of Nikko, en de snelweg Oshu-kaido of Oshu eindigden ook bij Nihonbashi. Op deze kaart kunnen ze als een snelweg naar het noorden worden gezien: ze splitsen zich in twee korte wegen bovenaan deze kaart.
Van de vijf snelwegen waren de twee belangrijkste de Tokaido en de Nakasendo. Ze zorgden voor de politiek belangrijkste link tussen Kyoto en Edo. Symbolisch voor de keizer en zijn centraliserende, culturele invloed, was het Tokugawa-huis in zijn hoofdstad, de echte bron van macht gedurende de Edo-periode.
De Nikko-snelweg was de kortste. Het verbond Edo met Nikko waar de Tokugawa-shoguns werden begraven. Hoewel kort, was de Nikko-snelweg belangrijk voor de begrafenis- en herdenkingsrituelen die de Tokugawa-houders samenbrachten en die ook pronkstukken waren waarop daimyo uit andere domeinen hun loyaliteit aan het regime toonden.  De Koshu-kaido zorgde voor een belangrijke link via de centrale Kanto-vlakte, maar was duidelijk een dochteronderneming van de Nakasendo waarmee hij verbonden was. De Oshu-kaido is de enige link naar het noorden, een factor die onderstreept dat het noorden over het algemeen minder ontwikkeld en minder bevolkt was dan de rest van het land.

  東海 道 Tōkaidō

東海 tōkai betekent oostzee. Voeg 道 dō toe en het hele ding betekent 'de oostelijke zeeroute'. Wordt beschouwd als de belangrijkste van Japan's oude snelwegen en dateert uit de Edo-periode (1603-1867). Er 53 "stations" waar reizigers vroeger konden stopten en rustten. Met een lengte van meer dan 480 km heeft de Tokaido een grote geschiedenis. 

Het verbond Edo en Kyōto via een kustroute die vandaag nog bestaat met een hogesnelheidstrein. Deze route wordt nog steeds bewandeld door mensen die van wandelen houden. De Tōkyō-poststations (shuku) zijn Nihonbashi en Shinagawa. De oude Shinagawa Tōkaidō-route is een beroemde plek in Tōkyō en huisvest het hele jaar door zo'n 30 festivals

 二  中山 道 Nakasendō

Betekent letterlijk 'de centrale bergroute'. Het verbond Edo en Kyōto via een alternatieve route. Hoewel de Tōkaidō en de Nakasendō een vergelijkbare lengte hebben, werd de Nakasendo beschouwd als de veiliger van de twee vanwege het ontbreken van rivierovergangen

De Tōkyō-stations waren Nihonbashi en Itabashi, waar Kondō Isami b werd geëxecuteerd en zijn graf nog steeds bestaat. (Verwar het woord 中山 道 Nakasendō ook niet met 中 出 し nakadashi in beleefd gezelschap).

 三  甲 州 街道 Kōshū-kaidō 

甲 州 verwijst naar de hoofdstad van 甲 斐 国 Kai no kuni. De Koshu Kaido was speciaal gepland door Tokugawa Ieyasu om zijn route te beveiligen om Edo te ontsnappen in geval van een aanval. Hij had een groep van 100 speciale gewapende bewakers in Shinjuku om hem te helpen en te beschermen in geval van nood.

Er zijn nu appartementen gebouwd op de overblijfselen van de bovenwoning van deze provincie. Stel je voor dat dit de weg is die Tōkyō verbindt met Mt. Fuji. In Tōkyō passeerde het steden als Nihonbashi, Shinjuku, Suginami en Chōfu (geboorteplaats van Kondō Isami).

  奥 州 街道 Ōshū-kaidō

Kort gezegd verbond dit Edo met de Tōhoku-regio (Ōshū is een gebied in Iwate). De Tōkyō-stations zijn Nihonbashi en Senju-shuku. Tegenwoordig zijn er buurten genaamd 北 千 住 Kita Senju Noord Senju en 南 千 住 Minami Senju Zuid Senju. Minami Senju organiseerde een van de 3 belangrijkste executieterreinen van de shōgunate (een ander verhaal op zich). Dit gebied was ook poststation voor de Nikkō-snelweg.

  日光 街道 Nikkō-kaidō 

Dit was een directe route van Edo naar Nikkō, de laatste rustplaats van Ieyasu en Iemitsu (de eerste en derde shōguns). Net zoals het dienen van het geweer in Edo een plicht was die verwacht werd van een daimyō, werd ook de dienst verwacht in de begraaftempel van Ieyasu. Overal zijn lokale 東 照 宮 Tōshō-gū "Tempels van de Oostelijke Prins" (ie; Ieyasu), waaronder enkele in Edo zelf. Dit was bedoeld om de kosten van een officieel bezoek aan de hoofdtempel te verlagen. De stations in het moderne Tōkyō zijn Nihonbashi en Senju.

a. De Edoperiode (江戸時代, Edo-jidai) of Tokugawa-periode (徳川時代, Tokugawa-jidai) is een gedeelte van de geschiedenis van Japan die loopt van 24 maart 1603 tot 3 mei 1868. Gedurende deze periode regeerde het Tokugawa-shogunaat, dat in 1603 officieel werd gevestigd door Tokugawa Ieyasu.

b. Kondō Isami (9 november 1834-mei 17, 1868) werd geboren in een boerenfamilie en groeide op als zwaardvechter.Hij weidde een groot deel van zijn leven aan de shogun en het verdedigen van Kyoto. bekendmaakten verliet hij de groep en richtte hij samen met 12 andere personen de shinsengumi op waarvan hij de leider werd. Hij werd gearresteerd in Edo op 5 februari 1868 en hij werd geëxecuteerd door onthoofding op 17 mei 1868.

OGKK LINKS

NUTTIGE LINKS

VERTALEN

nlenfrde

 

 

Photo copyright retained by photo owners, all other content © Goju-Ryu Hasselt 2020